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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  09/10/2018
Data da última atualização:  09/10/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, M. E. F.; RIBEIRO, I. F.; RODRIGUEZ, M. G. K.; MACIEL, G. S.; FONSECA, J. F. da; BRANDÃO, F. Z.; BARTLEWSKI, P. M.
Afiliação:  São Paulo State University - Jaboticabal, SP, Brazil; São Paulo State University - Jaboticabal, SP, Brazil; São Paulo State University - Jaboticabal, SP, Brazil; São Paulo State University - Jaboticabal, SP, Brazil; Jeferson Ferreira da Fonseca, CNPC; Fluminense Federal University (UFF) - Niterói, RJ, Brazil.; Ontario Veterinary College - University of Guelph - Guelph, ON, Canada.
Título:  Assessing the usefulness of B-mode and colour Doppler sonography, and measurements of circulating progesterone concentrations for determining ovarian responses in superovulated ewes.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Reproduction in Domestic Animals, v. 53, n. 3, p. 742-750, Jun. 2018.
DOI:  10.1111/rda.13165.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The main goal of this study was to assess the usefulness of two imaging modalities, namely the B-mode and colour Doppler sonography, and serum progesterone (P4 ) concentrations for determining the ovarian response in superovulated ewes. Twenty-four sexually mature Santa Inês ewes underwent the superovulatory treatment consisting of eight injections of porcine FSH (total dose of 200 or 133 or 100 mg; n = 8 ewes/total dose) given at 12-hr intervals and initiated 48 hr before CIDR® (Pfizer Inc., Auckland, New Zealand) removal. Six days after natural mating, the ovaries of all donor ewes were visualized and examined with transrectal ultrasonography and then with videolaparoscopy to identify and enumerate corpora lutea (CL) and luteinized unovulated follicles (LUFs). Jugular blood samples were collected just prior to ovarian examinations. The total number of CL (r = .78 and 0.83, p < .0001) and LUFs (r = .74 and 0.90, p < .0001) enumerated using the B-mode and colour Doppler ultrasonographic technique, respectively, were correlated with that ascertained by videolaparoscopy. Circulating concentrations of P4 were related directly to the number of healthy CL (r = .73, p = .0002) and inversely to the number of prematurely regressing CL (r = -.46, p = .03), but the accuracy of predicting the number of short-lived CL with serum P4 concentrations was very poor. The present results indicate that ultrasonographic imaging and serum P4 measurements on the day of embryo recovery ar... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Drug effects; Efeito de medicamento; Follicle Stimulating Hormone; Luteal structures; Ovary; Santa Inês ewes.
Thesagro:  Corpo Lúteo; Laparoscopia; Ovário; Ovino; Progesterona; Superovulação; Ultrassom.
Thesaurus Nal:  Corpus luteum; Laparoscopy; Luteolysis; Ovarian follicles; Pharmacology; Progesterone; Sheep; Superovulation; Ultrasonography.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC37997 - 1UPCAP - PP
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  17/11/2016
Data da última atualização:  23/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  PRAZERES, I. C.; CARVALHO, A. V.; DOMINGUES, A. F. N.
Afiliação:  I.C. Prazeres, PÓS-GRADUANDA UFPA; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; ALESSANDRA FERRAIOLO N DOMINGUES, CPATU.
Título:  Desenvolvimento e caracterização físico-química de barras multicomponentes.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25., 2016, Gramado. Anais... Gramado: SBCTA Regional, 2016.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Barras multicomponentes são alimentos práticos, podendo ser consumidas em vários lugares por diversas pessoas, representando fontes de diversos macronutrientes. O trabalho objetivou desenvolver e avaliar os parâmetros físico-químicos de barras multicomponentes à base de farinha de tapioca, castanha do brasil e polpa de açaí ou cupuaçu. Duas formulações finais foram elaboradas, das quais variaram os sabores cupuaçu e açaí. Com relação à composição físico-química, as barras multicomponentes sabor açaí e cupuaçu apresentaram, respectivamente, 0,92 e 0,99% de cinzas, 19,22 e 17,02% de lipídeos, 3,02 e 3,03% de proteínas, 1,06 e 1,69% de fibras e 447,50 e 435,66 kcal/100g de valor energético. Concluiu-se que o aproveitamento tecnológico de matérias-primas regionais amazônicas proporcionou a elaboração de barras multicomponentes diferenciadas das comumente comercializadas, com qualidade nutricional e sabor peculiar
Palavras-Chave:  Barras multicomponentes; Castanha do brasil; Farinha de tapioca.
Thesagro:  Açaí; Cupuaçu.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150139/1/268.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU52911 - 1UPCAA - DD
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